Jedną z chorób cywilizacyjnych, która polega na postępującym ubytku masy kostnej, zwiększoną skłonnością do występowania złamać oraz ogólnym osłabieniem tzw. struktury przestrzennej kości jest osteoporoza. Omawiana dolegliwość najczęściej dotyka kobiety zwłaszcza te po menopauzie, jednak nie należy zapominać, że cierpią na nią także mężczyźni. Można również powiedzieć, że omawiana dolegliwość jest tzw. uogólnioną chorobą metaboliczną kości, która w konsekwencji prowadzi do zaniku tkanki kostnej, co powoduje bardzo częste występowanie złamań. Osteoporoza sprawia, że nasza kość w środku wygląda jak gąbka, przez co kość staje się lekka, porowata oraz krucha. Prowadzi to do obniżenia gęstości tkanki kostnej, jak i jej wytrzymałości na różnego rodzaju czynniki zewnętrzne. Elementem, który odgrywa dość istotną rolę w walce z tą chorobą, jest prawidłowa dieta, bogata w takie składniki odżywcze jak: wapń, białko oraz witamina D.