Ekspres do kawy opiera się na stosunkowo prostej zasadzie działania, bez względu na to, czy mówimy o ekspresie przelewowym czy o ekspresie ciśnieniowym. Domowe ekspresy domowe można nabyć już za kilkaset złotych, a za kilka tysięcy możemy kupić ekspres, który będzie służył w kuchni przez wiele lat. Na potrzeby gastronomii taka maszyna jest jednak niewystarczająca. Ekspresy do kawy do gastronomi podlegają bardzo intensywnej eksploatacji, dlatego muszą cechować się bardzo solidnym wykonaniem i duża odpornością na zużycie. Przemysłowe ekspresy do kawy to potężne maszyny, których ceny osiągają często pułap kilkunastu tysięcy złotych. Z tego powodu ekspresy do kawy do gastronomi często nie są kupowane, lecz wynajmowane, ponieważ pozwala to zaoszczędzić znaczną sumę pieniędzy. Na rynku działa wiele firm zajmujących się wypożyczanie, dzierżawą a nawet leasingiem ekspresów; jest to praktyka tak powszechna, że w większości placówek gastronomicznych możemy spotkać ekspresy, które nie należą do tych placówek.